5 + 1 suosittua ilmaista kuvapankkia, olkaa hyvä

31.10.2022
Graafinen suunnittelu
4 min

Yksi kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa — löydät meidän listalta tuhansia upeita otoksia, jotka voit hyödyntää yrityksesi markkinoinnissa täysin veloituksetta. 

Erään yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan ihmisaivot tunnistavat kuvan vain 13 millisekunnissa, mikä on noin sadasosa sekuntia. Kun miettii tätä faktaa jaetun sisällön näkökulmasta, ymmärtää paremmin hyvän kuvan merkityksen katseen pysäyttäjänä.

Kun ei ole aikaa eikä resursseja kuvauttaa omat materiaalit, maksulliset kuvapankit tarjoavat helpon vaihtoehdon. Niiden suurin ongelma liittyy kuitenkin kuvien massakäyttöön sekä kliseemäisyyteen: samoja ja samalla sabluunalla tehtyjä kuvia on viime vuosina nähty niin paljon, että tavallisista tavallisin käyttäjä osaa nykyään tunnistaa aidot kuvat kuvapankkikuvista. Ja siihen ei mene kuin sekunnin sadasosa. 

Ilmaisten kuvapankkien listamme avulla pääset tutustumaan tuhansiin upeisiin valokuviin, joiden avulla saat näyttämään yrityksesi sisällöt ja markkinointimateriaalit todella erottuvilta. 

Photo: Rec Fury, Unsplash

1. Unsplash

Unsplash on satojen tuhansien ilmaisten kuvien kuvapankki, jonka sivulta löydät näyttäviä ja painokelpoisia otoksia lähes mihin tarkoitukseen vaan. Päivittäin sivustolle lisätään valtava määrä uusia kuvia, joiden käyttö on vapaa myös kaupallisiin tarkoituksiin.

Unsplash -kuvapankki on todella käyttäjäystävällinen ja selkeä. Sen helppokäyttöisen hakutoiminnon avulla löydät haluttuja kuvia nopeasti ja tehokkaasti. Sivustolla ei ole piilo- eikä muutakaan mainontaa. Lisäksi resurssin käyttö ei vaadi rekisteröitymistä. Täydet pisteet. Unsplashin lisenssiin voit tutustua täällä

Oleg Mityukhin from Pixabay

2. Pixabay

Unsplashin tavoin Pixabay on satojen tuhansien korkealaatuisten kuvien ilmaiskuvapankki. Täältä löydät kuvia joka lähtöön — myös syvättynä valkoiseen taustaan (isolated). Sivulla on runsaasti kuvapankkimainoksia, mutta se on ihan selvä ja täysin ymmärrettävä asia, ottaen huomioon sen, että vastineeksi saat kuviin täydet oikeudet — myös kaupalliseen käyttöön. 

Painokelpoisten materiaalien kohdalla kuvien lataus vaatii rekisteröitymistä. Kun haluat ladata saman aineiston pienemmässä, nettiin soveltuvassa koossa, onnistuu se ilman kirjautumistakin.  Mutta vaatii captcha -tunnistuksen. Eli, jos Pixabay vaikuttaa kaikin puolin sopivalta työkalulta, kannattaa rekisteröityä. Pixabayn lisenssiin voi tutustua täällä.

Ilmaisia kuvapankkeja - 3. Pexels
Photo: Arthur Abdurashitov, Pexels

3. Pexels

Pexels on hyvin käyttäjäystävällinen kuvapankki, joka voisi sijoittua Unsplashin ja Pixabayn välimaastoon niin kuvien kuin tominnallisuuksien osalta. Sivustolla on maksullisten kuvapankkien mainoksia, mutta ne on aika vaikea sekoittaa portaalin omiin kuviin. Hakutoiminto on mukavan käyttäjälähtöinen. 

Suurin ero Pexelsin ja Pixabayn välillä on se, että kuvien lataus ei vaadi rekisteröitymistä. Et joudu myöskään taistelemaan captcha -tunnistuksen kanssa, joka tulee eteen Pixabayllä joka latauksen yhteydessä. Latauksen yhteydessä voi valita tarvittavan kuvakoon. Pexelsin lisenssiin voi tutustua täällä

Ilmaisia kuvapankkeja - 4. Picjumbo
Photo: Viktor Hanacek, Picjumbo

4. Picjumbo

Picjumbo on tyylikkäiden ja näyttävien kuvien kuvapankki, jonka idea syntyi vuonna 2013 sen jälkeen, kun ammattivalokuvaaja Viktor Hanacek joutui oudon ongelman eteen: kaikki tunnetuimmat maksulliset kuvapankit poistivat sivuiltaan hänen tuottamia kuvamateriaaleja ”laadun puutteen” vuoksi. Seuraavan kahden vuoden aikana Hanacekin perustamalta Picjumbolta on ladattu yhteensä 2,5+ miljoona kuvaa ja tällä hetkellä se kuuluu maailman tunnetuimpiin ilmaisten kuvapankkien joukkoon. 

Picjumbo on mainosrahoitteinen resurssi, joten mainoksia on täällä paljon. Toisaalta hyvän käyttäjäystävällisyyden ja näyttävien kuvien ansiosta se ei juurikaan häiritse. Picjumbo on yhden kuvaajan kuvapankki — ja vaikka kuvia onkin todella paljon — rajoittuvat niiden aiheet Hanacekin kiinnostusten kohteiden ja matkojen mukaan. Esim. hakusanalla ’Russia’, ’Moscow’ tai ’Finland’ ei löydy mitään aineistoja. Kun taas ’Italia’, ’USA” tai ’Austria’ niitä löytyy paljon. Picjumbon lisenssiin voit tutustua täällä

Photo: Tapio Haaja

5. Visit Finland

Visit Finland -kuvapankin avulla pääset tuhansien Suomi-aiheisten kuvien pariin. Kaikki kuvat ovat painokelpoisia ja erittäin korkealaatuisia. Helppokäyttöisen hakutoiminnon avulla voi hakea sopivia otoksia niin paikkakunnan nimen kuin halutun aihepiirin perusteella. 

Visit Finland -kuvapankin käyttö vaatii rekisteröitymistä palveluun sekä tiettyjen ehtojen noudattamista. Esim. kuvia saa käyttää veloituksetta Suomen markkinoimiseksi matkailumaana sekä Suomi-brändin tunnettuuden lisäämiseksi maailmalla. Tarkemmin käyttöehdoista täällä

Photo: Joona Kotilainen, Kuvia Suomesta

+1 Kuvia Suomesta

Kuvia Suomesta materiaalien käyttö on puolestaan täysin vapaata eikä vaadi kirjautumista palveluun. Palvelusta löytyy satoja ellei tuhansia omaperäisiä otoksia, joiden haku tapahtuu aihepiirien perusteella. Kuvapankin lisenssiin voit tutustu täällä

Cover photo: Miha Jan Strehovec, Unsplash.com

Haluatko myydä palveluitasi virolaisille?

Haluatko kuulla lisää markkinoinnin mahdollisuuksista Virossa? Ota yhteyttä, niin kerromme miten tavoitat virolaisia matkailijoita ja luot uusia asiakassuhteita!

Nämäkin saattavat kiinnostaa