Journal

Venäläisten lomat ja juhlapyhät

Kirjoittaja
Mait Lukka
Luku aika
3 min

Milloin venäläiset viettävät lomansa ja mitä kannattaa ottaa huomioon, kun haluat tavoittaa itänaapurista tulevat potentiaaliset asiakkaat? 

Venäjä-markkinoinnin näkökulmasta venäläisten uudenvuoden sesonki on vuoden tärkein ajankohta. Itänaapurista tulevien matkailijoiden määrä nousee perinteisesti ennätyslukemiin näinä vuoden päivinä. Ja sesongin tuloon on hyvä olla valmis.

Onneksi uusivuosi ei ole vuoden ainoa kohokohta ja huomioimalla venäläisten pyhät tavoitat rajan takaa tulevat potentiaaliset asiakkaat vuoden ympäri.

Venäläisten lomat ja pyhät:

Uudenvuoden loma

Lomapäiviä: 1. - 8. tammikuuta 2020

Suurin osa venäläisistä matkailijoista saapuu Suomeen vasta joulupyhien jälkeen. Silloin Suomessa ei tapahdu juuri mitään, ja pienempien paikkakuntien liikkeet saattavat olla jopa kiinni.

Kun ympärillä on hiljaista ei ole vaikea erottua. Onko liikkeesi auki vuoden taitteessa ja oletko mahdollisesti suunnittelut venäläisten juhlijoiden tarpeita huomioivan ohjelman? Käykö Pakkasukko tervehtimässä lapsukaisia? Näkyykö yötaivaalla ilotulitusta?

Isänmaan puolustajan päivä

Lomapäiviä: 22. - 23. helmikuuta 2020 (Vietetään 23. helmikuuta)

Isänmaan puolustajan päivän alkuperäinen nimi on Neuvostoarmeijan ja sotalaivaston päivä. Nykymuodissaan se vastaa pääpiirteissään Isänpäivää sillä erotuksella että ko. merkkipäivä on omistettu kaikille miespuolisille henkilöille — ei vaan sotilaille tai matruuseille. Juhlan kunniaksi miehille (ja pojille) annetaan pieniä yllätyslahjoja.

Naistenpäivä

Lomapäiviä: 7.-9. maaliskuuta 2020 (8. maaliskuuta 2020)

Kansainvälinen naistenpäivä kuuluu Venäjän suosituimpiin juhlapäiviin. Muistathan huomioida liikkeesi naispuoliset asiakkaat pienillä yllätyslahjoilla tai kukilla. Pienikin ele voi tehdä ison vaikutuksen.

Markkinoinnin näkökulmasta venäläisille suunnattua Naistenpäivää kannattaa rakentaa erikoisohjelman, tarjouskampanjan tai tunnelmallisen miniloman ympärille.

Venäläisten Vappupyhät

Lomapäiviä: 1. - 5. toukokuuta 2020 (Vietetään, 1. toukokuuta)

Vappu kuuluu perinteisten neuvostoajan juhlien joukkoon. Työväenpäivää (ven. Первомай) vietetään Venäjällä 1. toukokuuta ja se on yksi tärkeimmistä kevään huipennuksista Voitonpäivän rinnalla.

Vapun ja Voitonpäivän väliin mahtuu vuodesta riippuen 2 — 4 työpäivää, jotka pyritään ottamaan vapaaksi. Näin syntyy noin 10 päivän lomaputki.

Voitonpäivä, photo: Aurelien Romain, Unsplash.com

Voitonpäivä

Lomapäiviä: 9. - 11. toukokuuta (vietetään, 9. toukokuuta)

Voitonpäivä on venäläisen kansallisen identiteetin näkökulmasta vuoden tärkein juhlapyhä — huomattavasti tärkeämpi kuin Venäjän päivä tai Kansallisen yhtenäisyyden päivä. Yhdessä Vapun kanssa ne muodostavat ns. toukokuun pyhät.

Yli kymmenen päivää kestävien pyhien aikana ehtii kevyesti käydä vaikkapa viikon reissulla Suomessa. Joten sopiva mökki- tai majoitustarjous voi tulla ajankohtaiseksi monen venäläisen kohdalla. Kunhan markkinoit sen ajoissa.

Venäjän päivä

12.-14. kesäkuuta (Vietetään 12. kesäkuuta 2020)

Venäjän päivä usein verrataan Venäjän itsenäisyyden päivään. Kyseessä on virallinen lomapäivä, joka vuonna 2020 kohdistuu perjantaille. Moni venäläinen suuntaa tavallisesti pitkäksi viikonlopuksi Suomeen.

Kansallisen yhtenäisyyden päivä

Kansallisen yhtenäisyyden päivä, 4. marraskuuta

Myös kansallisen yhtenäisyyden päivää verrataan Venäjän itsenäisyyden päivään. Molemmat ovat suhteellisen uusia juhlapyhiä, joten sen kummempia perinteitä ei ole. Vuonna 2020 Kansallisen yhtenäisyyden päivä osuu keskiviikolle.

Venäläisten koululomat:

  • Syysloma: 28. lokakuuta — 3. marraskuuta 2019
  • Talviloma: 28. joulukuuta 2019 — 12. tammikuuta 2020
  • Kevätloma: 21. — 29. maaliskuuta 2020
  • Kesäloma: 1. kesäkuuta — 1. syyskuuta 2020*

* Korkeakoulujen lomat alkavat vasta kesäkuun lopussa. Venäläisten kesälomakausi alkaa perinteisesti heinäkuun loppuviikoilla ja kestää elokuun loppuun.

Photo: Marina Khrapova, Unsplash.com